Cuvée

Zaria

Letnik 2022

Vino »Zaria« je zvrst iz avtohtonih belih vipavskih sort: pinela, malvazija, laški rizling, zelen in vitovska. Zaria je donegovana po tradicionalnem vipavskem postopku vina “Vipavec”.
V Zarii se tako kot pri ostalih vinih Batič vse vrti okrog grozdja. Izbrane lege, izredno nizki hektarski doprinosi, biodinamična obdelava vinogradov, poznanje jezika, ki ga govori narava, in kmetovanje po njenih zakonih so glavno vodilo do Zarie.

Trgatev v vinogradih, ki podpisujejo Zario, smo opravili selekcionirano v dveh etapah. Malvazija in laški rizling sta bili obrani 12., 22. in 23. septembra. Obe sorti sta bili leta 2022 obogateni z velikim deležem žlahtnega botritisa. Pinelo, zelen in vitovsko smo potrgali dan pozneje, 24. septembra. Zaria 2022 je bila v stiku z jagodnimi kožicami dva meseca. Sledilo je zorenje v 35-hektolitrskem hrastovem sodu. Po 22 mesecih zorenja bo avgusta 2024 Zaria ustekleničena brez filtracije in brez čiščenja.

Naravne usedline, ki nastanejo v vinu, hranijo in ščitijo vino. Intenzivna Zariina barva je odraz zelo nizkega hektarskega donosa, botritičnega grozdja in načina zorjenja vina. Zaria ima povsem drugačen okus kot vina 21. stoletja. Z Zario smo želeli obuditi klasičen in hkrati edini način pridelave vina, ki vinu daje moč zdravila in veselja.

VRSTA PRIDELAVE: ekološko biodinamično kmetovanje (demeter)
LEGE: Livišče, Angel, Hrastov hrib
VINORODNI OKOLIŠ: Vipava
TLA: glavnina je eocenska opoka (lapor), na Livišču pa lapor, mešan z ilovico
STAROST VINOGRADOV: 1987, 2007, 1998
GOSTOTA SAJENJA: 4.000–11.900 trsov/ha
OBIRANJE: trgatev je potekala ročno (selekcionirano)
OBREMENITEV: med 0,6 kg/trs (Malvazija, L. Rizling), 0,20 kg/trs (Pinela, Zelen, Vitovska)
DONOS: približno 2,4 t/ha
STOPNJA ALKOHOLA: 13,5 vol. %
PRIPOROČENA TEMPERATURA SERVIRANJA: 14–15 °C
POTENCIAL STARANJA: do leta 2045

Ostala vina

Selekcija

Selekcija

Pinela

Selekcija

Rebula

Selekcija

Malvazija

Selekcija

Sivi Pinot

Cuvée

Zaria

Selekcija

Merlot

Valentino

Valentino

Belo

Valentino

Rdeče