Vinogradi

Vina Batič so kreacija iz lastnega grozdja, pridelanega po principih biodinamičnega kmetovanja (demeter). Na 43 hektarjih vinogradov obdelujemo 220.000 trsov. Iz njih letno pridelamo približno 75.000 litrov vina.

Na kmetiji smo leta 1998 obudili vipavsko prakso sajenja vinogradov z medvrstno razdaljo 1,2 m, ki je bila na Vipavskem zaradi visokih stroškov obdelovanja povsem opuščena. Zaradi velike gostote trt na hektar so pogoji preživetja ekstremni. Taki trti se bujna rašča prej umiri. Takrat trta nudi svojo esenco.

V takih pogojih so trte za absorpcijo hranilnih elementov in vlage iz zemlje sposobne razplesti globlji koreninski sistem. Zaradi globine korenin trte nudijo večjo konstantnost skozi letine preobilnih deževij ali ekstremnih suš.

V želji, da bi vam ponudili čista, vitalna vina, ki se pijejo “na zdravje”, v vinogradih Brajda, Brce in Hrastov hrib Trikotnik gojimo dvajset sort vinskih trt, odpornih na glivične bolezni. Obdelujemo jih povsem brez škropljenj.

Vinograd Batič Brajda je prvi zasajen vinograd odpornih sort vinske trte na Slovenskem.

Grozdje oplemeniteno z žlahtno gnilobo v vinogradu Mali Dunaj

Vrsta od vrste 1,20 m, 11.900 trt/ha, trte visoke čevelj in pol. Sredi avgusta je čez dan pogosto nad 35° C. Vsak delovnik se prične z zoro in konča z zarjo. Šest dni v tednu. V teh vinogradih je delo mogoče le, če si sklonjen ali upognjen. Bolečina v hrbtu nikomur ne prizanaša.

Skozi leta sem večkrat opažal, kako delavci ta garaški poklic le s težavo prenašajo, proti večeru pa se veselo žvižgaje in pojoč vračajo domov. Takrat mi je bilo tako prijetno pri srcu. Vedel sem, da poslušam najlepše glasove pevcev, kar jih je pod soncem.