Vina


Vina Batič podpisujejo tri osnovne linije: Klasična, Selekcija in Angel. Četrta linija Marlon iz neškropljenega grozdja pa naznanja bodočo smer vinarstva Batič.
Kljub poimenovanju osnovne linije “Classic” ne gre razumeti pomena dobesedno. Vinska hiša Batič prideluje izključno vina višjih kakovostnih razredov. V vsako steklenico Batič je vloženo veliko ljubezni, trdega dela in pripadnosti v želji, da bodo vina odražala vipavski teritorij v najbolj čisti obliki. So kreacija iz lastnega biodinamično pridelanega grozdja. Na 45 hektarjih gojimo 225.000 trsov, iz katerih letno pridelamo približno 75.000 litrov vina.
Vin Batič v vinotekah veleblagovnic ni. Namenjena so predvsem trenutkom, ko si v izbrani družbi v najljubši restavraciji ali morda vinskem baru ob kozarcu vina vzamete čas in uživate v vsej njegovi lepoti. Na zdravje!

Classic

Konec sedemdesetih let je kmetija Batič doživljala največjo preobrazbo v svoji zgodovini. Tradicionalni vipavski način kletarjenja se je prvič srečal s takrat najsodobnejšimi postopki kletarjenja. Začelo se je obdobje, ki ga obeležuje serija medalj in odličij iz takratnih vinskih ocenjevanj našega teritorija. Čeprav je vse več argumentov govorilo o napačni poti sodobnega vinogradništva in vinarstva, smo svojo zmoto spoznali šele sredi osemdesetih let. Ta sprememba je na kmetiji obeležena z rojstvom prve slovenske steklenice Batič, dne 8. 8. ’88. Ta dan simbolizira začetek povratka kmetije Batič h koreninam, povratka k zemlji.

Danes v steklenici Batič stekleničimo klasično linijo vin Batič. To so vina, donegovana iz lastnega biodinamičnega grozdja. Zorijo v inoks posodah, včasih v betonskih jajcih, in so ustekleničena prvo pomlad po trgatvi.

Selekcija

Vina Batič Selekcija zaznamuje prepoznaven mineralen karakter, podpis vipavske eocenske prsti in edinstvene vipavske mikroklime. Preciznost, eleganca in dolgoživost vin Batič Selekcija so plod biodinamičnega kmetovanja, izredno nizkih hektarskih obremenitev in spoštovanja vipavske kletarske tradicije. Bela vina iz linije Selekcija so avtohtone vipavske sorte, po vipavski tradiciji fermentirajo v stiku z jagodnimi kožicami. Bela vina Selekcija letnika 2022 zorijo dve leti v velikih hrastovih sodih. Ustekleničena so ob padajočih luninih lokih brez filtracije.

Zaradi globalnega segrevanja postaja Vipava vse bolj dežela velikih rdečih vin. Barbera, Cabernet Sauvignon in Cabernet Franc te svetovne sorte ob klimatskih spremembah postajajo, z vipavsko zemljo zliti, kot bi bili eno. Merlot je danes najbolj razširjena vipavska sorta. Ne da bi imel pravico, do nje gojim največja pričakovanja.

Selekcija

Selekcija

Pinela

Selekcija

Rebula

Selekcija

Malvazija

Selekcija

Sivi Pinot

Cuvée

Zaria

Selekcija

Merlot

Angel

Tradicija in teritorij so ključ do uspeha vina. Na poti do esence v vinih linije Angel smo bili pripravljeni kršiti oboje. Angel ne prihaja nujno iz najstarejših vinogradov Batič in tudi ne vedno iz tistih vinogradov kmetije, v katere polagamo največje upe.

Vinograde, ki podpisujejo vina Angel, obdelujemo po biodinamičnih načelih. Nekatere vinske sorte so zastopane na več različnih legah. Merlot gojimo na osmih legah, cabernet sauvignon pa gojimo na sedmih legah. Skozi leta običajno vinificiramo vsako lego posebej. Še več, posebej vinificiramo posamezne ekspozicije večjih vinogradov.

Ključ do vin linije Angel Rdeče je vsakoletna degustacija celotne kleti vseh leg, vseh sodov. Tista vina, ki na slepi degustaciji dosegajo tisto “nekaj več”, postanejo osnova za linijo vin Angel. Sestav deležev različnih leg v vinih Angel se z vsakim letom zaradi iskanja popolnosti spreminja. Edino vodilo, ki povezuje različne letnike vin Angel, je njihova eleganca.

Angel Belo je od letnika 2022 dalje zvrst mednarodnih vinskih sort zaznamovana z vipavskim poreklom.

Marlon

Trta kot taka v naravi nima imena, ima le karakteristike. Ime ji je dal človek. Danes avtohtonih sort ne iščem več po imenih, temveč po njeni biti. Ta način razmišljanja me je privedel do sort, ki jih naša zemlja do danes ni poznala. V svojem bistvu pa imajo vse to, kar so avtohtone sorte imele nekoč. Te sorte, tako kot nekoč avtohtone, tudi danes gojimo povsem brez škropljenj.

Vinograd Batič Brajda je prvi na Slovenskem zasajen vinograd odpornih vinskih sort. V njem uspeva dvajset različnih sort, odpornih na glivične bolezni vinske trte. Grozdje iz slednjega neškropljenega vinograda podpisuje vina Marlon Brajda.

Z letom 2016 sta se Marlonu Brajda pridružila še vinograda Marlon Hrastov hrib in Marlon Brce.

Valentino

Valentino je vino iz sušenega grozdja, pridelanega po postopku “Vin Santo”. Vino podpisuje vrhunske, najbolj zdrave letine. Sredi septembra se začne trgatev grozdja, v lesene zabojčke, v katerih se na suhem in vetrovnem prostoru grozdje naravno suši do marca. V tem času iz grozdja nastanejo rozine, okus katerih ostane prisoten tudi v Valentinu. Pred stiskanjem vsak grozd ponovno selekcioniramo. Po tednu prebiranja začnemo s stiskanjem. Iz začetnih 20 kg obranega grozdja dobimo približno en liter Valentina. Valentino zori od 24 do 60 mesecev v 225-litrskih hrastovih sodih. Vsak sod Valentina je stekleničen ročno in posamezno, po biodinamičnih principih ob ustreznem luninem krajcu.

Valentino

Valentino

Belo

Valentino

Rdeče