Angel

Vitovlje

Velikost: 1.78 ha/11.000 trsov
Nadmorska višina:
288m–261m
Tla:
opoka/ilovica
Ekspozicija:
J/JZ
Sorte:
pinela, zelen, vitovska
Leto zasaditve vinograda:
2006, 2007
Gostota sajenja:
2,4m x 0,7

Angel 4

Angel

Nekega poletnega jutra me je oče odpeljal po makadamski cesti proti vrhu, vse do tam, kjer se cesta konča. Potem sva se po poti, ki jo je narava skozi leta prerasla v stezo, sprehodila do ruševin zadnje hiše v Vitovljah.
Bil je še mrak. Pod nama meglice. Potem pa je sonce obsijalo kraj, kjer sva stala. Narava se je prebujala pred najinimi očmi. Opazoval sem, kako je sonce postopoma prebujalo griče pod nama, enega za drugim in v dolini zlatilo polja pšenice. Nakar je oče vprašal: »Ja ali ne?«. Občutek je bil odličen. Prikimal sem, čeprav nisem vedel o čem me sprašuje. Takrat je že vedel, kako bodo tekle terase bodočega vinograda Angel, s katerimi sortami bodo zasajene. Manjkalo je le moje zadovoljstvo, ki je bilo v besedi »da«.
Ta zemlja ni bila naša. Več desetletij je bila v lasti iste družine in tiste dni je prvič po vseh teh letih bila na prodaj.
Nekaj dni pozneje jo je oče na dražbi drago preplačal. Ponudil je ves denar, ki smo ga takrat imeli pri hiši. Takrat mi ni bilo jasno, šele danes vem, da odlična zemlja ni nikoli preplačana.