Trgatev Likof

Likof -The Last Waltz

13. Oktober 2023 – Zadnji dan trgatve

Trgatev Likof 4

Kot vsi vemo, za nami je vremensko izredno zahtevna letina. Vreme je bilo na vipavskem skoraj skozi celotno dobo vegetacije nadpovprečno hladno. Skozi pomlad in poletje je na vipavskem padlo več dežja kot kdaj koli prej, skozi leta mojega kmečkega poklica. Ohranjanje zdravega biodinamično pridelanega grozdja nam je letos po letu 2014 predstavljalo največji izziv.

Da je bi bilo v vinogradih vse še bolj dramatično je toča 24. julija delno zaznamovala vseh 15 leg vinogradov Batič. Najhujše posledice so terjale lege Hrastov Hrib, Breg, Rimc, ter Mali Dunaj. Koladovca, Brajda, Brce in Livišče pa so občutile le minimalne posledice, kar smo sanirali z redčenjem grozdja v prvi polovici avgusta.

Zaradi vremensko težke letine in visokih kvalitetnih standardov vin Batič, ter zavezanosti, da vina Batič pridelujemo le iz lastnega biodinamično pridelanega grozdja bodo nekatera vina Batič letnika 2023 stekleničena v manjših limitiranih serijah, nekaterih vin Batič letnika 2023 pa v celoti ne bo.

Sama trgatev je bila skoraj v celoti suha. Vrnila se je v običajen termin izpred desetletij –  začetek trgatve druga polovica septembra, konec trgatve v prvi polovici vinotoka (oktobra).

Izkušnje skozi desetletja preteklih trgatev so bile ključne do pravih odločitev v tem zahtevnem letu.  Spremljanje vremenske slike in pogum pri čakanju tistega zadnjega mogočega trenutka trgatve, ki nam ga je posamezna sorta dopuščala,  sta bili letos dobro poplačani. Med tem smo imeli veliko srečo suhe, sončne, nad povprečno tople jeseni.  

Odraz “indijanskega poletja” se kaže med drugim v kvaliteti grozdja sorte barbera,  pobrane 27.9., ki bo prvič po letu 2020 ponovno podpisovala sortna vina Batič. Tudi Merlot iz lege Livišče pobran med 1.-4. oktobrom, ima v sebi tisto, kar mi dopušča, da zvečer lažje zaspim.

Hvala vsem trgačem in ostalim, ki pomagate do vin Batič skozi leta. Letos je bilo vaše poznavanje barvnih odtenkov jagodnih kožic pri ročni selekciji grozdja med trgatvijo ključno.

M.B.

Trgatev Likof 2

Ostale novice

Barbera

Prvaki – Vina ki me najbolj impresionirajo

Besedilo: Tomaž Sršen

National Geographic

Europe’s best gourmet getaways

National Geographic 23 Best Restaurants incl. Hiša Franko Soča Valley, Slovenia, Self-taught chef Ana Roš has been credited with putting Slovenia on the culinary […]