LETNIK: 2015
SORTA OZ. ZVRST: 55% PIinela, 20% Zelen, 14% Rebula, 5% Vitovska, 3% Klarnica ,2% Rumeni Muškat, 1% Chardonnay

BARVA: globok rumen odtenek, z niansami jantarne barve, naznani zgodbo Zarjinega vina.

VONJ: Izjemno zanimiva igra dišav vrtnic, slame, kompotov, sadni krhlji, pikantnosti, povezano v čudovito harmonijo, ki skrbno skrivajo nenapovedano zgodbo vina.

OKUS: V ustih je vino blizu notam rdečih vin in je zelo mineralno. Dodatek dima je močan. Intenziven mineralnen karakter lepo zaokrožuje krepko in polno telo. Spremlja je dolg čist pookus, ki dejansko povabi na “še..." Mojstrsko delo Narave. Premore eleganco značilno za vina Batič.

VRSTA PRIDELAVE: Ekološko Biodinamično kmetovanje (Demeter)

LEGE: Vogrsko - vinograd Zaria

VINORODNI OKOLIŠ: Vipava

TLA: Vipavska Opoka (Lapor)

POVPREČNA STAROST TRT: 25 let

GOSTOTA SAJENJA: 7000 trsov/Ha

OBIRANJE: Trgatev je potekala ročno (selekcionirano)

OBREMENITEV: 0,5 kg/trs

DONOS: 4 t / Ha

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE: Zaria je združitev ljubezni in znanja dveh družin – Batič in Narava. Vino »Zaria« predstavlja novo zarjo stare kulture vina. Zaria je cuvee sedmih belih sort. Pinele, Zelena, Rebule, Vitovske, Klarnice, Muškata ter Chardonnaya.

Vseh sedem sort trt raste v enem vinogradu, tako se sorte med seboj lepše oprašijo. Enaka misel ostaja tudi pri trgatvi, vse sorte grozdja potrgamo in maceriramo skupaj, da v Zarji pride do popolnejše harmonije vseh sedmih sort.

Tako kot pri obdelovanju zemlje, se tudi pri maceraciji grozdja držimo starih modrosti, ki so v Vipavski dolini veljale več stoletij, vse do petdesetih let 20. stoletja.

Maceracija Zarie je potekala 35 dni skupaj z jagodnimi kožicami v odprtih sodih, brez dodatkov selekcioniranih kvasovk in brez kontrole temperature.

Vsa dela, v vinogradu in pri pretoku so po biodinamičnih načelih povezana z luninimi meseci.
Zato vino ostaja iskrivo, mlado, globoko. Zorelo je v sodih iz slovenskega hrasta.

Po zorenju je Zaria vstekleničena brez filtracije, čiščenja, brez pretoka ročno iz soda v steklenice. Vstekleničena je povsem brez žvepla. Naravne usedline, ki nastanejo hranijo in ščitijo vino.

Po stekleničenju se vstekleničena Zaria pri nizki nekontrolirani temp. zime stabilizira na vinski kamen. Tako vino ostane bistro, kristalizirana usedlina, ki se ustvari v steklenici pa vino ščiti in mu pomaga pri zorenju.

Intenzivna Zarjina barva je odraz zelo nizkega hektarskega donosa v vinogradih, podaljšane maceracije in načina zorjenja vina.

Ker je Zario ves čas vrenja spremljala zunanja temperatura je tudi vino zaželjeno servirati pri 14 -15°C. Zaria ima povsem drugačen okus, kot vina 21. stoletja. Želeli smo obuditi klasičen in hkrati edini način pridelave vina, ki vinu daje moč zdravila in veselja.

FILTRACIJA: Ne

STEKLENIČENJE: Vsak sod Zarie je bil vstekleničen posamezno v ustrezni luni.

STOPNJA ALKOHOLA: 13,5 % vol

PRIPOROČENA TEMPERATURA SERVIRANJA: 14 - 15°C

POTENCIAL STARANJA: do leta 2030

HRANA: Vino, ki pušča fantaziji odprte meje. Vino, ki ga lahko zaradi popolnosti lahko mirno ponudimo popolnoma brez hrane, saj struktura vina prehaja v kulinarične sfere in se hkrati vrača nazaj popolnoma k osnovi vina.

Je odlično gastronomsko nadomestilo rdečim vinom.

Poskušajte ga z najbolj norimi abinacijami, ki si jih lahko zamislite. V naravi živi popolna harmonija.

Ni le vino.
Je Zaria.