LETNIK: 2011
SORTA OZ. ZVRST: 100% Sivi Pinot

BARVA: Intenzivna oranžno-opečnata barva govori o posebnem vinu...

VONJ: Tople note v kombinaciji z mineralnimi in zorenimi zaznavami. V ozadju se obeta nekaj svežega, pestrega. Odličen in direkten vonj prezrelih agrumov trave, manga in breskev je omamen.

OKUS: Vino, ki je po strukturi bližje rdečemu, kot belemu vinu. V ustih je Sivi Pinot poln, krepak, eksotični z izraženim karakterjem. Intenzivne mineralne note in svežina vina so v popolni harmoniji.

Poudarjen je karakter po praženem z zaznavami raznih začimb. Odlikujejo ga rahli in mehki tanini. Sivi pinot, simbol popolne elegance.

VRSTA PRIDELAVE: Ekološko Biodinamična (Demeter)

LEGE: Brajda

VINORODNI OKOLIŠ: Vipava

STAROST VINOGRADA: 1988

GOSTOTA SAJENJA: 5.500 trsov/Ha

ČAS TRGATVE: sredi septembra, ob polni zrelosti - v dneh, ko so vplivi lune ugodni za obiranje grozdja.

OBREMENITEV: 0,5 kg/trs

DONOS: 4 t/ Ha

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE: Z sivim pinotom smo stopili še korak nazaj v zgodovino. Rojen je po stari vipavski metodi, ki je skozi stoletja edinstvena za ta del Evrope.

Po tradiciji Vipavske doline smo vino teden dni macerirali pri nekontrolirani temperaturi v odprtih kadeh. Na ta način je vino dobilo eno novo višjo dimenzijo.

Vino je fermentiralo le z lastnimi kvasovkami. Nato je zorelo 24 mesecev v sodih iz slovenskega hrasta, kjer je opravilo razkis. Pretoki vina in stekleničenje vina so bili opravljeni po biodinamičnih principih vedno v pravi luni.

PRIPOROČENA TEMPERATURA SERVIRANJA: 14°C (Vino je zaželjeno dekantirati)

POTENCIAL STARANJA: do 2030

HRANA: Macerirani Sivi pinot je zaradi vseh elementov, ki jih združuje, odlično gastronomsko vino. Sivi Pinot 04, lahko mirno priporočamo k jedem, z zelo izrazitim okusom. To so lahko srednje začinjene jedi na bazi rib, školjk, tartufov.

Drzni vam ga bodo ob posebnem trenutku ponudili popolnoma brez hrane, saj je zaradi bogate strukture in opojnosti več kot le vino.