LETNIK:2015
SORTA OZ. ZVRST: 97% Cabernet Sauvignon, 3 % Cabernet Franc

OBDELAVA: Sonaravno ekološko - biodinamično kmetovanje (demeter). VInogradi so v večji meri zaščiteni z toplim zrakom - rezultat stroja PCS. Več o PCS-ju...

VINORODNI OKOLIŠ: Vipava

LEGE:
BRAJDA - Cab. Sauvignon - Leto sajenja vinograda 2015
Število trsov 3.500 - Mere vinograda 1,2m x 1,00m
(vinograd ni še v rodnosti)

BRAJDA - Cab. Sauvignon - Leto sajenja vinograda 2000
Število trsov 3.550 - Mere vinograda 2,0m x 0,90m

BRAJDA - Cabernet Franc - Leto sajenja vinograda 2012
Število trsov 4.500 - Mere vinograda 1.20m x 1,0 m

GMAJNA - Cab. Sauvignon - Leto sajenja vinograda 2003
Število trsov 8.100 - Mere vinograda 1,2m x 1m

PRŠJAKOVO - Cab. Sauvignon - Leto vinograda 2005
Število trsov 11.700 - Mere vinograda 1,20 x 1m

VOGERSKO HRIB - Cab. Sauvignon- Leto sajenja 1999
Število trsov 6.000 - Mere vinograda 1,2m x 0,70m

PODGRAC - Cab. Sauvignon - Leto vinogradaa 1994
Število trsov 1.800 - Mere vinograda 2,4m x 1m

TLA: Vipavska opoka pomešan z glino

OBREMENITEV: 0,5 kg/trs

DONOS: 40 HL/Ha

OBIRANJE: Trgatev je potekala ročno (selekcionirano)

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE: Rose Batič združuje Cabernet Sauvignon s ščepcem Cabernet Franca. Pred tridesetimi leti smo se odrekli rdečemu vinu Cabernet Sauvignon in najslajše grozdje te sorte posvetili Roseju Batič. Od takrat do danes je slednja tradicija postala pravilo. Obdelava vinogradov Cabernet Sauvignona ter Cab. Franca je v celoti ekološko biodinamična ( demeter ). Trgatev poteka ob polni zrelosti, v dneh ko so lunini vplivi ugodni za obiranje grozdja.

Rose fermentira z lastnimi kvasovkami v posodah iz nerjavečega jekla. Pookus Roseja je vitalen - odraz,biodinamične obdelave vinogradov, nizkega hektarskega donosa in velike ljubezni, ki jo je vinar tem sortam posvetil.

BARVA: Rose je intenzivne lososove barve.

VONJ: Čist, kot jutranja rosa. Nekoliko slajši. Najprej nas presenetijo čiste sadne arome malin, češenj in gozdnih jagod, v ozadju lahko zaznamo tudi nianse rumenega sadja.

OKUS: Vino zaradi bogatega telesa, sadnosti in dotika mlade lune deluje v ustih prijetno, harmonično. Opojno je kot mladost. V daljšem pookusu je prisotna fina svežina. Okus nepozaben, kot prva ljubezen.

FILTRACIJA: Da, pred stekleničenjem

ŠTEVILO STEKLENIC: Letno od 16.000 - 19.000 steklenic (iz 35.050 trt)

STOPNJA ALKOHOLA: 12,5% vol

PRIPOROČENA TEMPERATURA SERVIRANJA: 9- 10°C

HRANA: Lahko ga ponudimo k raznim kulinaričnim specialitetam. Rose Batič odlično spremlja celotno paleto ribjih jedi. Dobro se poda tudi k mesnim in zelenjavnim krožnikom. Je odličen uvodni spremljevalec, kot lepo nadomestilo penini.

Rose Batič je vino, ki povezuje celotno kulinarično paleto. Lahko nadomesti belo vino in je odličen spremljevalec lažjih surovih jedi (tunin karpačo), na drugi strani pa nam bogata struktura vina in svežin vina ponujajo odlično spremljavo z testeninami, rižotami, belim in rdečim mesom, ribami, ter školjkami.